Tuesday, December 20, 2005

Kalo suami gw isengnya kumat....

Ini baru aja terjadi...
Kebetulan di rumah gw ada 2 HP yang aktif dan 1 HP yang nganggur..Kemaren akhirnya kita isi no baru, soalnya di Malaysia kartu perdana nih pada gila2-an harganya..Sama ya kayak di Indonesia..Harganya RM 8.80 bo!..Lumayanlah bisa sms-an agak sering lah...
Ehh..baru aja beberapa hari HP tuh diaktifin, tadi barusan ada call masuk..HP ada di ruang kerja suami dan dia lagi ada di depan kumpi-nya..Karena kamar zebby bersebelahan ama ruang kerja ayahnya, jadi gue bisa ngedengerin percakapan mereka..Gini nih...
"Halo.." kata si A (yang nelpon)
"Siape ni?..(karena suami gw denger suara si A aneh dan no HP-nya juga asing)..You salah nomborlah.." Jawab mas..
"Takpe..Saye nak cari kawan je..Boleh tak?" tanya A
"Boleh.."
"You duduk kat mane?" (kamu tinggal dimana?) kata A
"Saye duduk kat KL..you cam mane?" tanya mas
"Saye kat Johor" jawab A
"Jauh sangatlah" kata mas
"Taklah jauh sangat, saya boleh ke KL" kata A
"You nak ape pigi kat KL?" tanya mas
"Jalan-jalan je, saye ada kawan kat sana..Lagipun kita boleh jumpa" jawab A lagi
"Berape orang kita nak jumpa ni?" tanya mas
"Kita bedue aje-lah" jawab A
"Nak ape?" tanya mas
"Ade-lah" jawab A
Trus telpon diputus sama mas karena si A ini ngomongnya dengung..katanya sih dia orang Sabah..so gag begitu familiar sama logatnya..Gag lama dia nelpon lagi..
"Halo" jawab suami..*ngangkat HP*.."bateri saya habis" kata mas *udah males judulnya*
"Saye fikir you tak nak cakap dengan saya" kata dia....(Emang!)
"Siape nama you?" tanya A
"Zulkifli! You?..kata mas (sori buat temen kita yang namanya Zulkifli..keceplosan, Zul)
"Fan..You ada girlfriend ke?" tanya Fan
"Takde-lah..(ya emang sudah beristri)..You ada tak?" tanya mas
"Takde juga..ade tapi kawan biasa je" jawab Fan.."Saya bulan 2 nak pigi KL (bulan 2=Februari)"
"Ape pasal (ada urusan apa)?" tanya mas
"Jumpe you-lah juga kawan2 I kat KL" jawab Fan
"Jadi berape orang kita nak saling jumpa?" tanya mas
"Kita bedua-lah" jawab Fan lagi (Ni orang mabuk apa bego seh?)
"Ooo..you takde girlfriend ke?" tanya mas.."Trus apa yang nak kita buat?"
"Ade-lah.. macam tak tau je" jawab Fan
Suami gw dah mulai ngerti nih..Hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!
"You lebih suka girlfriend or boyfriend?" pancing mas
"Saya tak suka girlfriend" jawab Fan
Alamaaaaaaaaaaaakkkk..........Hombreng...................
Langsung dengan sigapnya mas Anwar mutusin telpon, pake acara batere HP dirontokin dari HP-nya...saking merindingnya hihihihi...
Gag lama gw keluar karena Zebby dah bobo siang..Trus mas cerita tentang tragedi salah sambung yang ditanggapin sama dia.....Gw jadi pengen ikutan iseng..
Rencananya ntar kalo Fan telpon ke HP ini lagi, gw akan berperan jadi makcik2 yang galak dan gue akan ngomong sbb:
"Halo" kata gw "Nak cari siape?
"Zulkifli ade tak?" misalkan Fan tanya ke gw
Dengan nyerocosnya gw akan jawab "Tak payah (usah) cari Zulkifli..Tau tak, saya ni bini dia..Jadi dia tu bukannya laki-laki macam you..Cari je kat luar sana..kat KLCC ke, kat Titiwangsa ke..Suami saya tu saje-lah (iseng) kat you..Dia pun dah tak nak cakap kat you"

Horeee...Padan muka die..(loh kebawa2 kan melayu-nya)..maksudnya..Rasain lo!..
Taulah gw dah agak bete gini trus ada kerjaan isengin orang..jadi kambuh deh hobi kita bedua ini. Oya, dulu pas baru nikah aja, kalo ada yang salah sambung, ngga gw ngga suami gw, pasti bilangnya "Maap ini kantor pulisi!" ato "Maap, kantor lurah nih"...Abis kadang2 orang2 iseng kayak si Fan itu sih yang nilpon..
Dan kejadian ngebales tilpon orang salah sambung nih adalah hobi mas gw hehehe
Tapi hari ini mas diisengin balik..bukan sama orang biasa..tapi sama seorang hombreng!!!
Hahahahaha......

3 comments:

moeng said...

hwahahahahaha,....lucu,..usil di usilin deh tuh..heheh mayan yah, ngilangin bete..;) btw, maqciq..jadi ta' ngupu2 nih? hihihi..melayu qagetan nih..

moeng said...

*ngupi maqsudnya :D salah dah tuh, grogi sih sama maqciq galaq :P

Febrie Pereiza said...

hhihihi ... hombrengg dikerjainnn !!! ampunn dehh ..